• Facebooktwitter

  Diep ademhalen

  Dit varende huisje ligt tijdelijk midden in het dorp waar ik woon. Ik mocht er even op; de eigenaar was meer dan hartelijk. Daardoor kon ik vanaf een bijzonder plekje in de haven over het water staren – en dat doe ik graag. Als ik water zie overgaan in lucht, ga ik altijd dieper ademhalen. Heerlijk.

  In Friesland is dat water gelukkig nog best schoon, maar er zijn plekken op de wereld waar dat heel anders is. Dat ontdekte ik toen ik de ‘Waste’-expositie van Kadir van Lohuizen bezocht. Ik kwam er ook achter dat hij – hoe kan het ook anders? – op een woonboot woont. Op pagina 26 lees je over zijn wereldse avonturen en waarom al dat (water)afval hem zo aan het hart gaat.

  Want het kan allemaal veel schoner. Groener. Duurzamer. Dat proberen we met onze ‘Eigen energie’- rubriek te laten zien: dat iedereen een steentje kan bijdragen aan een betere wereld. Voor hetzelfde geld kun je naar nul op de meter. En als er geen excuses zijn, dan moet je toch gewoon keuzes maken? Richard en Maureen deden dat in elk geval wel. Op pagina 22 lees je over hun duurzame avontuur, dat en passant ook nog de publieksprijs van de Woonboot van het Jaar-verkiezing won.

  Ook de kapper in Utrecht die van een voormalige hoerenboot een kapperszaak heeft gemaakt, sprak me aan. Zo iemand die door een oerwoud van onoverzichtelijke regels laveert, gewoon z’n hart volgt en doet wat hij het liefst zou willen. Totdat de gemeente zegt dat het écht niet meer mag. Maar wat doe je dan? Wat als de gemeente ineens gaat handhaven? Op pagina 17 brengt Cor Goudriaan in die vraag wat nuance aan.

  Daar hou ik van: nuance. Een beetje ruimte tussen zwart en wit – ruimte om wat dieper adem te halen. Net als op dat Friese water.
  Renate

  Facebooktwitter

   

  Geen reacties

  Nog geen reacties

  PLAATS EEN REACTIE