• Facebooktwitter

  WOONBOOT VAN HET JAAR!

  Welke ark of welk schip is Woonboot van het jaar 2014? Afgelopen maandag heeft de jury uit 18 inzendingen de 4 genomineerde woonboten bezocht. Uit de 4 kanshebbers wordt op vrijdag 13 februari de winnaar van de eerste VLOT-verkiezing Woonboot van het jaar bekend gemaakt. Welke vindt jij de mooiste?

  VLOTwoonboot_v_h_jaar_logo

   

  Waarom een Mooiste woonboot van het jaar verkiezing?
  Architectuurprijzen zijn er voldoende. Maar geen van de bestaande prijzen biedt een podium voor de woonboot, hoewel die heel specifieke mogelijkheden biedt die om een eigen waardering vragen. Zoals de inzet van wind, water en beweging, een vrijstaande woning waar je vaak moet woekeren met ruimte en/of geld, waar je huis verandert met de seizoenen, met bijzondere mogelijkheden voor technische installaties zoals de energievoorziening. Architect voor land en water Bob Ronday nam het initiatief tot de Woonboot van het Jaar-verkiezing, als stimulans voor meer goede architectuur op het water. Hij vond in VLOTmagazine (de glossy die iedere woonbootbewoner kosteloos aan boord bezorgd krijgt) het mooiste medium om deze prijs mee op te richten. Afgelopen weken hebben Ronday en mede-juryleden Mark van Ommen (waterprojectontwikkelaar), Ingeborg van Lieshout (stedenbouwkundige en woonschipbewoner), Peter de Winter (hoofdredacteur ArchitectuurNL en Bouwwereld) en Renate Meijer (hoofdredacteur VLOT) zich gebogen over de inzendingen, zodat de jaarlijkse prijs op vrijdag 13 februari voor de eerste keer uitgereikt gaat worden.

  De inzendingen; van hi-tech ark vol met domotica tot zelfbouwwoonboot
  Van de woonboten die in 2014 zijn opgeleverd, stuurden maar liefst 18 bewoners hun woning in. Opvallend aan de inzendingen was de enorme trots en hoeveelheid woongenot. De jury: ‘Veel inzendingen zijn voorbeelden van jarenlange dromen, over die visstek op de hoek waar ineens een ligplaats ontstaat en je zonder bedenktijd in het diepe moet springen, een op zee gezonken schip dat een thuis voor een gezin wordt, vanaf je eerste centen telkens een metertje erbij tot volledig automatische alles aan boord.’ Uit al die mooie verhalen en foto’s selecteerde de jury 4 genomineerden: een verbouwing waar vakmanschap uit spreekt, een woonschip dat zoveel mogelijk met mahoniehout in originele staat is terug gebracht en twee nieuwbouwarken waarvan de ene openheid en besloten mooi combineert en de ander uitblinkt in sculpturaliteit en slimme zichtlijnen.

  Prijsuitreiking van de eerste Mooiste Woonboot van het Jaar
  Welke woonboot mag zich al eerste de Mooiste Woonboot van het Jaar noemen? Op vrijdag 13 februari verzamelen pers, woonbootbewoners en hun architect en/of aannemer zich voor de uitreiking van de wisseltrofee en een passende prijs. De prijsuitreiking vindt plaats aan boord van de Salve van Nautiek Vaaropleidingen, Veemkade 267 in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam.

  Deze prijsvraag wordt mede mogelijk gemaakt door KSB en PremiumGlass. KSB levert oa rioolpompen voor woonarken en PremiumGlass verwerkt exclusieve glasproducten voor binnen- en buitentoepassingen.

  Meer informatie
  www.woonbootvanhetjaar.nl

  Sponsoren:
  www.ksb.nl
  www.premiumGlass.nl
  www.ZeeDesign.nl

  Facebooktwitter

   

  Geen reacties

  Nog geen reacties

  PLAATS EEN REACTIE